2014. február 18., kedd

Terhesség 9-12. hete


9. Hetes terhesség:
Végtagjai tovább fejlődnek. Van már szeme és szemhéja, látszanak az apró fülkagyló vonalai. Spontán mozgásra képes, bár ebből még semmit nem lehet érezni. A terhességi hormonok műve az egyre fokozotabb vízvisszatartást, hogy növekedhessék az érpályákon keringő vér mennyisége. Ez biztosít jobb oxigénellátottságot a hajszálerekben. Két és fél centimétercentiméteres már.
10. hetes terhesség:
A placenta működik, ebből kapja a szükséges és fontos tápanyagokat.Ezen a héten gömbölyödni kezd a pocakod. A kötőszövetek lazulása miatt az erre hajlamos kismamáknál visszeresedés jelentkezhet. A várandósság negyede ezzel már el is telt. A babád arcocskája már nagyon emberi, külső nemi szervek is jól láthatóan fejlődésnek indultak. Mind a 20 tejfog kezdeménye felismerhető az állkapocscsontban. Súlya 13 gramm, hossza 3-4 centiméteres.
11. hetes terhesség:
Kisbabád szervei már mind kifejlődtek és működnek, beleértve a vesét is, amely a magzaton lévő magzatmáz termelését is elősegíti. A kéz-és lábbujjak elváltak egymástól, és láthatóvá válnak a nemi jellegzetességek. Csontváza készen van. A fejlődés legkritikusabb szakasza a végéhez közeledik. Tömege már 48 grammot is elérheti, hossza 4-5 centiméteres. Müködésbe lép a méhlepény, csillapodik ez által a hányinger is. Megindul a vér áramlása a magzat és és méh között. A méh körülbelül akkora, mint egy grapfuit.. Egyre jobban szorít a nadrág, ennek azonban még mindig nem a baba az oka, hanem a rossz emésztés. Ezért a várandósság során termelődő progeszteron a felelős, ugyanis lágyítja az izmokat és a kötőszövetet.
12. hetes terhesség:
Hivatalos neve ettől a héttől kezdve magzat. Hossza 5-6 centiméteres. Már a fájdalomra is tud reagálni. Az ultrahang képernyőjén látszik, hogyan mozgatja a karját és lábát. Az orvos vagy a szonográfus segítségével te is hallhatod a magzatod szívverését. Hangszálai kialakulóban vannak. Mája elkezd dolgozni, tisztítja a vérét. Az agya elkezd hormonokat termelni. A szervezeted már alkalmazkodott a megváltozott állapothoz. Az émelygős időszak elmúltával fokozottabban jelentkezik a kívánósság. A megnövekedett méh a hét végére eléri a szeméremcsont vonalát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése