2014. január 23., csütörtök

A terhesség első 4. hete

4. hetes embrió

Az első hét:
Miután lezajlott a menstruáció minden kész a fogantatásra. A várandósság átlagosan 40. hétig tart, de a szülés várható időpontját az utolsó menstruáció első napjától számítják.
A második hét:
A méhfal felkészül a megtermékenyített petesejt befogadására. A petesejt teljesen kifejlődik. A ciklus 14. napja körül bekövetkezik a peteérés. Ezután a megtermékenyült petesejt néhány órával az egyesülés után osztódni kezd, majd a petevezetékből a méh felé vándorol.
A harmadik hét:
A terhességi hormonok ekkor teszik a dolgukat, előkészítik a helyet és a körülményeket. A megtermékenyülés után 1 héttel kezd beágyazódni a méhnyálkahártyába az osztódó, apró zigóta. A kismama ebből még semmit nem érez. Ekkor még nem érdemes terhességi tesztet csinálni.
A negyedik hét:
A megtermékenyülést követő 12. napon befejeződött a beágyazódás folyamata. A megtermékenyített sejt kettéválik, egyik feléből lesz a placenta, a másikból a baba, elkezd működni a kezdetleges szívé-érrendszer. Most lenne esedékes a következő menstruáció. Ezekben a napokban már a terhességi teszt is pozitív eredményt mutathat. Ez hatalmas hormonális változással járó folyamat. Mérete még egy milliméter sincs. A tizennegyedik naptól már embriónak szólítják.
Nézd meg videón a megtermékenyítést, a petesejt útját a méhkürtön keresztül a méhbe és a beágyazódást:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése