2014. január 29., szerda

5-8. hetes terhesség

 
A kép csak illusztráció!

Terhesség 5. hete:
Itt lenne a következő menstruáció ideje.Bizonyos jelek mind nyilvánvalóbban utalnak az áldott állapotra:a fáradékonyság, a megnövekedett alvásigény. A mellek megnőnek, érzékenyebbé válnak. Jelentkezhetnek az első rosszullétek, hányinger, hányás, fejfájás.A méh megnagyobbodik, vér-bővebb lesz, nyomni kezdi a húgyhólyagot, ezért már most gyakrabban érzel vizelési ingert.A hasad mérete még nem változik.Akadnak olyan szerencsések, akik az első heteket (vagy akár az első trimesztert) mindenféle tünet nélkül megússzák. Ez teljesen normális jelenség,aggodalomra semmi ok.Fémes ízt érezhetsz a szádban. A 16.-22. nap között döntő változások következnek be. A baba fejlődése halad előre, agya és gerince alakulóban van. Rizsszemnyi méretű,és csendesen lebeg a magzatvízben. Már sejteni lehet hol lesz a szeme, az orra, a szája, és ott vannak pirinyó karjai és lábai. Mindezekből az 5. héten az ultrahang felvételen még csak egy kerek, gyűrűszerű képet adó hólyag látható.
Terhesség 6. hete:
Az embrió teljes hossza 4-5 milliméter. Megkezdődik az embrió szerveinek fejlődése. Apró végtagkezdemény karok, lábak jelenek meg. Elkezd kialakulni a méhlepény. A bimbóudvar sötétedni kezd.A terhességi hormonok egyre jobban dolgoznak. Ügyelni kell a helyes életmódra, kerülni kell az alkoholos italokat, cigaretát, és más káros szereket, mert ilyenkor az embrió rendkívül érzékeny a kedvezőtlen külső hatásokra.Ahogy megy az idő, az émelygés, hányás és fejfájás ezen a héten tovább fokozódhat. Ahogy megy az idő, az émelygés, hányás és fejfájás ezen a héten tovább fokozódhat.
Terhesség 7. hete:
Az embrió szíve már 145 ver percenként. Már ott a pici vese és a tüdő. Megvannak az első női, illetve férfi őscsírasejtek, a gerincvelőben pedig az idegsejtek. Hossza 1-1,5 cm. Fejletlen kezein kezdenek kialakulni az ujjak.  A méhnyaknál úgynevezett "nyákdugó" képződik, amely elzárja a szervezeted a vírusok, baktériumok elől, így védve a magzatot. Az orvos ekkor már többnyire kézi vizsgálattal is képes megállapítani a várandósság tényét.
Terhesség 8. hete:
Az embrió már másfél grammot nyom, és másfél cm hosszú a feje tetejétől a farkcsontig. Már látszanak kéz-és lábujjai. Kialakul a felső ajak és az embrió orrhegye, befejeződik a szív felépítése. A belek kikerülnek a köldökzsinórból és a hasüregben működnek tovább. A méh már akkora, mint egy közepes méretű narancs. Kényelmetlenné válik a ruhaneműk szorítása, pedig a pocakból még semmi sem látszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése